zwermen van de honingbij.

De honingbij is de enige bij die zwermt in een groot aantal bij elkaar. 

Dit doen ze om zich voort te planten. Het volk splitst zich op. De koningin verlaat met een deel van het volk de kast en gaat op zoek naar een nieuwe plek. Het deel van het volk dat achter blijft maakt een nieuwe koningin. 

Misschien goed om te weten dat een wesp nooit zo zich verplaatst! Een wesp begint met een koningin die een papierachtig cocon gaat bouwen en dit wordt steeds groter. Honingbijen blijven op een kluitje zitten en bouwen raten in plakken tussen de bijen in.


Het deel dat met de koningin de kast of korf verlaat noemen we een zwerm. 

Een zwerm verlaat de kast/korf en verzamelt zich op een relatief korte afstand van het volk. Hier gaan ze op een tros hangen. Dat kan in een struik of aan een boomtak. Ook hangen ze wel aan de gevel van je woning. Als ze verzamelt zijn en de speurbijen een nieuwe plek hebben gevonden vertrekken ze weer. Dit is binnen 5 minuten tot wel 5 dagen! Het kan zijn dat ze elders aan een tak gaan hangen, of dat ze in je spouwmuur kruipen. De gekste plekken zoeken ze op


Wat te doen bij het aantreffen van een zwerm.

Allereerst, raak niet in paniek! De zwerm is alleen bezig met de leider volgen en heeft geen oog voor jouw.

2. laat ze met rust, ga geen dingen naar ze gooien, met water spuiten of erger, een brander gebruiken.

   Hier maak je ze alleen boos mee, en gaan ze steken. Maar vertrekken doen ze er niet door.

3. Bel een imker, bijvoorbeeld ons.

4. De imker komt om ze weg te halen of geeft u advies.


kosten?

Wij vragen 25 euro voorrij kosten, tenzij het om een zwerm in het openbaar groen gaat. De zwerm zelf halen wij indien mogelijk gratis voor u weg. Wij zullen u van tevoren om een foto of filmpje vragen en eventuele vragen stellen om te kijken of het echt om een zwerm honingbijen gaat. Dit om te voorkomen dat we voor niets komen.


U kunt ook contact opnemen met de plaatselijke NBV vereniging. zij hebben een zwermbank waarbij ze imkers kunnen sturen. Hiervoor vragen zij een vrijwillige bijdrage. www.bijenhouders.nl/zwermen , afd.flevoland zuid.